01

Placki ziemniaczane Magdy Gessler — przepis na chrupiący specjał, który skradnie Twoje serce Placki ziemniaczane to bardzo lubiany przysmak, który najczęściej spożywany jest w towarzystwie gulaszu mięsnego bądź sosu grzybowego. Wybornie smakują również same, bez zbędnych dodatków, bądź podane z kleksem kwaśnej śmietany. Bez względu na sposób serwowania, jedno jest pewne — placki ziemniaczane urzekną Cię swoim smakiem i chrupkością. Przepis Magdy Gessler na tradycyjne placki ziemniaczane, jest gwarancją doskonałego dania, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. SKŁADNIKI Placki Ziemniaczane 2 kg ziemniaki 3 jajko 2 łyżki mąka pszenna 2 ząbki czosnek 2 sztuki cebula pieprz czarny mielony sól morska jodowana drobnoziarnista 1 łyżka śmietana 12% olej roślinny PRZYGOTOWANIE 1 Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce, najlepiej wybierając drobne oczka. Następnie obierz cebule i zetrzyj ją, w ten sam sposób co ziemniaki. Masę ziemniaczaną umieść na durszlaku, pod który podłóż dowolne naczynie i pozbądź się nadmiaru wody. Odlej uzyskany płyn, ale zachowaj osadzoną na dnie skrobię ziemniaczaną. 2 Odciśnięte składniki przełóż do większej miski. Dodaj do nich mąkę pszenną, jajka oraz czosnek — najlepiej przecisnąć go przez praskę. Następnie do miski dodaj również zachowaną skrobię ziemniaczaną, kwaśną śmietanę (sprawi, że masa ziemniaczana nie będzie czernieć, dlatego warto dodać ją do masy ziemniaczanej, jednak nie jest to składnik obowiązkowy) oraz przyprawy: czarny pieprz mielony, oraz sól morską jodowaną. Całość starannie wymieszaj. 3 Z przygotowanej masy ziemniaczanej formuj placki i smaż na rozgrzanym oleju, odwracając je na drugą stronę. Placki ziemniaczane powinny nabrać złocistego koloru. 4 Placki ziemniaczane gotowe! Podawaj je z ulubionymi dodatkami, np. kleksem jogurtu naturalnego. dfd

ddd

fdfd

b279w3lwp

khkh

khkh

khkh
Znakomite pierogi z kurczakiem — lubiany przysmak w nowej odsłonie Pierogi z kurczakiem to rewelacyjne połączenie składników, które pozwala na wykorzystanie pozostałości z poprzedniego obiadu. Mięso do farszu można wyciągnąć prosto z rosołu lub ugotować oddzielnie, z dodatkiem aromatycznych przypraw, takich jak ziele angielskie i liście laurowe. Przepis na pierogi z kurczakiem nie jest skomplikowany, a gotowe danie bez wątpienia zasmakuje Twoim bliskim, co potwierdzi widok pustych talerzy. Pierogi z kurczakiem Źródło: GettyImages Autor: SMAK.PL icon time35min difficulty iconłatwy portions icon4 pdf download iconPobierz przepis Obiad Sylwester SKŁADNIKI Ciasto Na Pierogi Z Kurczakiem 3 szklanek mąka pszenna 1.25 szklanki ciepła woda 0.5 Łyżeczka sól Farsz Na Pierogi Z Kurczakiem 1 sztuka cebula 2 sztuki pierś z kurczaka 1 łyżeczka tymianek 2 sztuki marchew olej rzepakowy sól PRZYGOTOWANIE 1 Przygotuj ciasto na pierogi z kurczakiem. W większym naczyniu połącz ze sobą mąkę pszenną, ciepłą wodę oraz sól. Wymienione składniki wymieszaj rękoma, zagniatając je na jednolite ciasto. Wyrobiony bochenek pozostaw w misce i pokryj ją czystą ściereczką, pozostawiając w ten sposób na przynajmniej 30 minut. 2 W międzyczasie przystąp do szykowania farszu. Obierz cebulę z łupin i pokrój na drobne kawałki. Następnie przełóż warzywo na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju rzepakowego i zeszklij na złoty kolor. Pod koniec smażenia na patelnię dodaj również tymianek i starannie wymieszaj z zarumienioną cebulką. 3 Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj obrane marchewki oraz przyprawy — sól, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowanie kontynuuj przez 5 minut, a następnie do garnka dodaj filety z piersi kurczaka. Od tego momentu zawartość garnka gotuj jeszcze przez kwadrans. 4 Ugotowane składniki wyjmij z garnka i odstaw na bok, by wystygły. Kiedy mięso i marchewki staną się chłodne, połącz je z zeszkloną cebulką i zmiel na gładką konsystencję. Tak przygotowany farsz do pierogów z kurczakiem dopraw do smaku, dodając czarny pieprz mielony oraz sól. 5 Po 30 minutach wyciągnij ciasto z miski i rozwałkuj je na cienki placek. Następnie wykrawaj z niego okrągłe placuszki. Na powstałe okręgi nakładaj porcję mięsnego nadzienia i starannie zlepiaj brzegi pierożków. Pozwoli to zapobiec wypłynięciu farszu w trakcie gotowania. 6 Zagotuj wodę z dodatkiem soli. Ulepione pierogi z kurczakiem gotuj aż do ich wypłynięcia na powierzchnię wody, doliczając dodatkowo 3 minuty. Gotowe danie serwuj z podsmażoną cebulką lub kleksem jogurtu naturalnego. Zobacz także: Pierogi z soczewicą – smaczna alternatywa dla pierogów mięsnych Obłędnie pyszne pierogi z makiem na Twój świąteczny stół Pierogi z kapustą i grzybami — świąteczny must have na Twoim stole REKLAMA Jeśli jesteś entuzjastą domowych pierogów, a smakołyk ten bardzo często pojawia się na Twoim stole, koniecznie wypróbuj przepis na pierogi z kurczakiem. Specjał ten można przygotować w zaledwie 30 minut. Prosta receptura zgodna jest ponadto z duchem zero waste — pozwala na ograniczanie wyrzucania żywności, dzięki możliwości wykorzystania pozostałości po wcześniejszym obiedzie, w tym przypadku mięsa z niedzielnego rosołu. Inne produkty potrzebne do przyrządzenia pierogów z kurczakiem zazwyczaj znajdują się w domowej spiżarce. Mąka pszenna, jajka, cebula, marchew, olej i podstawowe przyprawy — tylko tyle potrzeba do przygotowania pożywnego obiadu dla całej rodziny. Zobacz także: Wyśmienite pierogi drożdżowe — przysmak dobry na każdy posiłek Pierogi z kurczakiem — przepis Przygotowanie pierogów z kurczakiem nie jest trudne ani czasochłonne. Z przepisem poradzi sobie nawet początkująca osoba, która dopiero rozpoczyna przygodę z gotowaniem. Najpierw należy przygotować ciasto na pierogi. Wystarczy połączyć ze sobą wymienione poniżej składniki, starannie je zagnieść, tworząc kulę i odczekać ok. 30 minut. Czas oczekiwania można zagospodarować, przechodząc do szykowania mięsnego farszu. Jeśli dysponujesz ugotowanym mięsem drobiowym, pozostałym np. po zupie z poprzedniego dnia, czas wykonania przepisu na pierogi z kurczakiem może ulec znacznemu skróceniu. Ugotowaną pierś z kurczaka zmiel z podsmażoną cebulką i ugotowaną marchewką, a na koniec uzyskaną masę dopraw wedle własnych upodobań. Teraz wystarczy rozwałkować ciasto, wykroić z niego okrągłe placuszki, nałożyć farsz i starannie zlepić jego końce. Pierogi z kurczakiem gotuj porcjami w osolonej wodzie i podawaj z ulubionymi dodatkami. Wieprzowina po chińsku — orientalne danie, które zasmakuje całej rodzinie Wieprzowina po chińsku to danie stworzone z myślą o wszystkich miłośnikach kuchni orientalnej. Głównym składnikiem tego przysmaku jest polędwiczka, czyli mięso, które charakteryzuje się wyjątkowo delikatną, rozpływającą się w ustach strukturą. Wieprzowina po chińsku przyrządzona jest z chrupiącymi warzywami, a całość dopełnia gęsty, słodko-słony sos. Wieprzowina po chińsku Źródło: GettyImages Autor: SMAK.PL icon time40min difficulty iconłatwy portions icon2 pdf download iconPobierz przepis Obiad Karnawał SKŁADNIKI Wieprzowina Po Chińsku Kawałek świeży imbir 0.5 Sztuka marchew 1 łyżka mąka ziemniaczana 300 g polędwica wieprzowa 0.5 Sztuka papryka czerwona 2 ząbki czosnek 0.5 Sztuka por 2 łyżki olej rzepakowy 5 łyżek sos sojowy 3 łyżki cukier 0.25 Sztuka cebula 3 łyżki ocet ryżowy 1 sztuka papryczka chili 3 łyżki woda sól pieprz czarny mielony PRZYGOTOWANIE 1 Polędwiczkę umyj, osusz, następnie obetnij pokrywającą ją białą błonę i przekrój mięso wzdłuż na połowę. Tak przygotowane kawałki pokrój w cienkie plasterki, dopraw solą oraz czarnym pieprzem mielonym i obtocz w mące ziemniaczanej. 2 Paprykę czerwoną oraz papryczkę chilli umyj i osusz, a następnie wykrój z nich gniazda nasienne. 3 Cebulę oraz czosnek obierz z łupin. 4 Marchewkę i imbir obierz ze skórki. 5 Paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę, pora i marchewkę w słupki natomiast papryczkę chilli w drobne paseczki. 6 Czosnek i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 7 W woku rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego, następnie dodaj wszystkie przygotowane wcześniej warzywa, tj. marchewkę, pora, paprykę, papryczkę chilli, cebulę, czosnek oraz imbir i smaż je przez ok. 5 minut. Po tym czasie przełóż składniki z patelni do miski. 8 W woku rozgrzej ponownie 1 łyżkę oleju rzepakowego, po czym dodaj kawałki polędwiczki wieprzowej. Smaż plasterki mięsa przez ok. 3 minuty, a następnie dodaj podsmażone wcześniej warzywa. 9 Sos sojowy, ocet ryżowy, wodę oraz cukier wymieszaj ze sobą, a następnie wlej miksturę na patelnię. 10 Gdy sos zgęstnieje, wieprzowina po chińsku jest gotowa do zajadania. Wieprzowina po chińsku smakuje wyśmienicie w towarzystwie gotowanego ryżu lub ulubionego makaronu. Zobacz także: Tradycyjny przepis na gulasz wieprzowy — pomysł na obiad w węgierskim stylu Prosty przepis na zrazy wieprzowe — sprawdzony pomysł na niedzielny obiad Polędwiczki wieprzowe w sosie malinowym REKLAMA Wieprzowina po chińsku to potrawa, którą najczęściej podaje się w dwóch odsłonach. Najbardziej popularna wersja serwowana jest z dodatkiem ryżu, jednak ten wschodni smakołyk równie dobrze smakuje z porcją makaronu. Wieprzowina po chińsku sprawdzi się zarówno na obiad spożywany w gronie najbliższych, kolację dla zaproszonych gości, jak i smakowity lunch zapakowany do pojemniczka, jedzony do pracy. Jej fantastyczny smak z pewnością umili dzień i rozpieści kubki smakowe. Warto nadmienić, że niezbędne do przygotowania dania składniki są ogólnodostępne, dzięki czemu specjał ten może pojawiać się na stole niezależnie od pory roku czy towarzyszących okoliczności. Koniecznie wypróbuj przepis na wieprzowinę po chińsku, a z pewnością wiele razy powróci do domowego jadłospisu. Zobacz także: Chiński makaron chow mein z kurczakiem Z czym podawać wieprzowinę po chińsku? Orientalne danie z wieprzowiną w roli głównej wspaniale smakuje podane z ugotowanym ryżem. Inną możliwością jest zestawienie smakołyku z ulubionym rodzajem pasty. Polecamy dopilnować, by makaron był al dente. Wierzch wieprzowiny po chińsku oprósz posiekanym szczypiorkiem. Nada on posiłkowi jeszcze dobitniejszego charakteru. Wieprzowina po chińsku — jak urozmaicić podstawowy przepis? Wieprzowina po chińsku to smakowita receptura, która doskonale komponuje się w towarzystwie warzyw. Można wykorzystać wyłącznie składniki zawarte w poniższej recepturze lub urozmaicić potrawę dodatkiem żółtej i zielonej papryki, fasolki szparagowej, czy pędów bambusa. Polecamy również wzbogacić ten orientalny specjał w dodatek grzybków mun. Wieprzowina po chińsku smakuje znakomicie posypana ziarnami sezamu oraz posiekanym szczypiorkiem — dodatki te fantastycznie komponują się ze smakowitym sosem. Warto również gotowe danie skropić delikatnie sokiem z limonki, który sprawi, że potrawa od razu stanie się bardziej orzeźwiająca.

Komentarze